Pigment

pigmentvlekken

zwangerschapsmasker…

Pigmentvlekken op de huid worden veroorzaakt door het samenklitten van melanine in de huid.  Hierdoor ontstaan bruine vlekken op de huid.  Wegmaken hierbij een onderscheid tussen “goedaardig” en “kwaadaardig” pigmentatiestoornis.  Bij twijfel zullen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerd arts.
Dankzij onze huidscan kunnen we de onderliggende pigmentatiestoornissen duidelijk aantonen.  Dit zijn de pigmentatievlekken die nog niet helemaal aan de oppervlakte liggen en waaraan u nog iets kan doen om te voorkomen dat deze aan het huidoppervlak verschijnen.

Oorzaken

  • de zon:  de grootste oorzaak is de zon!  Dit is een oorzaak die je zelf grotendeels in de hand hebt.  Het stimuleert de aanmaak van melanine in de huid, waardoor we het mooie bruine kleurtje krijgen in de zomer.  Eigenlijk is dit een bescherming van het lichaam uit, maar wanneer we overmatig zonnen of onbeschermd zonnen, krijgt de huid te veel UV-bestraling en kan daardoor in de war geraken waardoor er teveel melanine zal aangemaakt worden en dit dus gaat samenklitten met een pigmentatiestoornis als gevolg.
  • ouderdom: ouderdomsvlekken of ook wel levervlekken zien we vaak bij oudere mensen op de handrug verschijnen.  Deze vlekken hebben niets met een leverstoornis te maken, maar is een gevolg van UV-stralen.  We vergeten meestal onze handen in te smeren tegen de zon en dit is dan het resultaat op latere leeftijd.
  • zwangerschapsmasker: tijdens de zwangerschap liggen de hormonen dikwijls een beetje in de knoei, hierdoor kan er meer pigment gevormd worden.  Bij zwangere vrouwen zien we dit in het gezicht en de hals, maar in de meeste gevallen zal dit na de zwangerschap na verloop van tijd weer normaliseren.  Geef je lichaam en je huid voldoende tijd om weer op haar plooi te komen (+/- 1 jaar na de bevalling), bescherm je huid voldoende tegen de zon.  Wanneer het niet volledig verdwijnt kunnen er andere stappen ondernomen worden.
  • na wondjes:  wanneer u een acne-gevoelige huid heeft en dus regelmatig ontstekingen maakt, kunnen de pigmentcellen gestimuleerd worden met als resultaat een pigmentvlekje na genezing van het wondje

De behandeling:

Pigmentatiestoornissen zijn niet in 1-2-3 weg en zullen er meerdere behandelingen nodig zijn, maar zult uzelf ook consequent moeten omgaan met je huid betreffende UV-stralen.  Elke dag een Uv-bescherming aanbrengen is geen overbodige luxe!

Momenteel raden we de microdermabrasie aan, maar er zullen nog andere behandelingen worden toegevoegd in de toekomst, nl.: carbon laser peel, zuurstof, enz.